Haastattelussa Veera

Nyt meillä on haastattelussa Mirtelon yhteistyökumppani Seinäjoen Seudun Urheilijoiden lahjakas puolimaileri Veera Perälä.

Moi Veera, mitä kuuluu?
-Moikka, mulle kuuluu hyvää! Maailman tilanne tietenkin huolestuttaa, mutta oon sopeutunut karanteeniarkeen hyvin. On itseasiassa kivaa, että opintoja pystyy näin etänä rytmittämään paremmin omaan aikatauluun ja keskittymään näin harjoitteluun entistä enemmän.

Muutit viime syksynä Seinäjoen lakeuksilta opintojen perässä Jyväskylään, miten olet sopeutunut uuteen kotikaupunkiin?
-Uusi kotikaupunki on ihana, mutta eihän mikään voita Pohjanmaan lakeuksia. Täällä on älyttömän hyvät harjoitusolosuhteet ja kaikki palvelut pyöräilyetäisyydellä, mistä tykkään todella paljon. Pyöräily on tosin aika rankkaa, nämä järjettömät ylämäet kun ovat lakeuksien likalle aivan uusi tuttavuus.

Mitä opiskelet ja miltä opiskelu on maistunut?
-Opiskelen äikänopettajaksi, eli opintoni koostuvat suomen kielestä, kirjallisuudesta, kasvatustieteistä ja viestinnästä. Alkuun pilkkusääntöjen läpi käyminen tuhannetta kertaa tuntui vähän puuduttavalta, mutta opintojen edetessä asiasisällötkin ovat muuttuneet mielenkiintoisemmiksi. Kokonaisuudessaan oon viihtynyt tosi hyvin koulussa! Haaveilen myös psykologian opinnoista sivuaineena, kunhan lukujärjestykseen jää aikaa.

Miten olet onnistunut yhdistämään opiskelun ja harjoittelun?
-Opiskelun ja harjoittelun yhdistäminen on ollut mulle aina helppoa, mutta nyt sille on joutunut uhraamaan enemmän ajatuksia. Suurin haaste on ollut kokonaiskuormituksen hallitseminen. Varsinkin syksyllä koulujuttuja oli todella paljon, minkä takia piti olla tarkkana palautumisen kanssa. Nyt olen oppinut jo paljon paremmin, miten tämä yliopisto oikein toimii, niin harjoittelun ja palautumisen yhdistäminenkin on ollut helpompaa. Parasta on, kun koululta on hallille parisataa metriä, kentälle vajaa kilometri, ja luentojakin vain muutama viikossa!

Viime kesä ei mennyt suunnitellusti, mitä oppeja siitä jäi taskuun?
-Viime kesä ei todellakaan mennyt suunnitellusti, naulan kantaan. Olen ollut mielestäni aina hyvä kuuntelemaan kehoani, mutta viime kesän ansiosta opin kuuntelemaan myös mieltäni paremmin. Selkein merkki, joka minulla oli ylirasituksesta ja raudanpuutoksesta oli alakuloinen mielitila ja harjoitteluinnon lasku. Siitä huolimatta puskin vain eteenpäin, mutta nyt tiedän, että ne voivat olla myös merkkejä jostain suuremmasta ongelmasta. Ylirasitustilasta palautuminen kehitti myös kärsivällisyyttäni ja opetti nöyrää työntekoa, mistä olen myös äärettömän kiitollinen.

Miten syksyn ja talven harjoittelu on sujunut?
-Harjoittelu on sujunut mainiosti, ja edellisen kerran testeissä helmikuussa olin niin sanotusti elämäni kunnossa. Sen jälkeen on ollut hieman akillesvaivaa, mutta se ei ole onneksi vaikuttanut harjoitteluun hirveästi. Kärsivällisyyttä ja nöyryyttähän tämä on vaatinut ja luottoa omaan tekemiseen. Niin vain kuitenkin noustiin kuopasta ylös, ja matka jatkuu kohti uutta huippua!

Millainen vaikutus vallitsevalla poikkeustilalla on harjoitteluun?
-En pääse halliin harjoittelemaan, joten iso osa harjoituksista on tehtävä ulkona. En ole myöskään halunnut mennä auki oleville yksityisille kuntosaleille pandemian takia. Normaalitilanteessahan tämä ei lajissani olisi niin suuri haaste, sillä harjoittelu on hyvin juoksupainotteista ja suurimman osan treeneistä pystyy toteutamaan ulkona, mutta akillesjännevaivat ovat tuoneet oman twistinsä tilanteeseen. Harjoittelu vaatii nyt mielikuvitusta, kun uimahallikaan ei ole käytössä. Olen onneksi päässyt toteuttamaan harjoittelua silti hyvin tilanteeseen nähden, eikä kilpailuihin ole kiire. Näyttää siltä, että kilpailukausi alkaa aikaisintaan heinäkuussa.

Mitkä ovat kesän tavoitteet, nähdäänkö radalla jälleen lennokas Veera?
-Ensi kesä tulee olemaan ikään kuin välietappi matkallani kohti nuorten EM-kisoja 2021. Tavoitteet ovat kuitenkin korkealla, ja vanhempien kesken on vedonlyönti käynnissä 2.06 rikkomisesta. Väitän, että mulla on edessä rahakas kesä 😉 Pääkisa on Kalevan kisoissa Turussa elokuussa, ja siellä tavoittelen ensimmäistä aikuisten SM-mitaliani. Lennokas kesästä tulee varmasti, kun vihdoin pääsen kilpailemaan vuoden tauon jälkeen!

Miten pystyt ylläpitämään täyden keskittymisen harjoitteluun nyt, kun avauskilpailu ei ole poikkeustilan vuoksi tiedossa?
-Täytyy myöntää, että kyllä se on vaikuttanut tekemiseeni. Ei välttämättä konkreettisesti, mutta ajatuksen tasolla. Etenkin tilanteessani, kun viime kesä jäi kesken ja hallikauden jätin väliin, harmitti tosi paljon, että kilpailukauden avaus tulee siirtymään parilla kuukaudella eteenpäin. Suunnitelmat on kuitenkin laitettu uusiksi ja ylimääräiset harjoitusviikot tekevät hyvää. Olen suunnannut keskittymiseni loppukesään ja teen kovasti töitä tulosten eteen, eivätkä päätähtäimenäni olevat Kalevan kisat ole vaihtaneet ajankohtaansa.

Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?
-Viiden vuoden päästä olen saanut oikeuden tatuoida olympiarenkaat nilkkaani ja paperit ulos yliopistosta. Kaikki muu onkin sitten aikalailla auki. Ehkä mulla on myös oma koira, siitä haaveilen.

Mitkä ovat suosikkituotteesi mirtelo.fi verkkokaupassa?
-Puhdistamon luomu herajauheita olen käyttänyt paljon, ja Super-C- ja -D-vitamiinit ovat myös olleet kovassa käytössä. En osaa valita vain yhtä tuotetta! Paitsi osaanhan, Cola Kombucha!!!

Terveisesi Mirtelon asiakkaille?
-Toivon kaikille Mirtelon asiakkaille terveitä ja aurinkoisia kevätpäiviä, suojaa tylsistymiseltä ja tsemppiä etätöihin ja -opiskeluihin!

Kiitos Veera haastattelusta ja tsemppiä treeniin!

Mirtelon verkkokaupan löydät osoitteesta: www.mirtelo.fi
Veeran blogia pääset lukemaan täältä: https://www.veeraperala.fi/blogi.html
Veeran instagram löytyy täältä: https://www.instagram.com/veeeramaaria/?hl=fi