Screenshot 2015-02-04 13.10.28

Cocovi Lakkakääpäjauhe 150g

23,95 €


Tuotekuvaus

Lakkakääpä

Ganoderma lucidum

Lakkakääpä (reishi, lingzhi) on todennäköisesti maailman tunnetuin ja eniten käytetty lääkinnällinen sieni (yhdessä siitakesienten kanssa). Lakkakääpää on tutkittu tieteellisesti Aasiassa käytännössä enemmän kuin mitään muuta yksittäistä rohdoskasvia ja vuosituhansien historia nostaa tämän vahvasti henkisyyteen, unimaailman tasapainottumiseen, ahdistuksen lievittämiseen ja mielen kirkkauteen linkittyvän käävän koko perinteisen kiinalaisen lääketieteen arvostetuimpien yrttien kirkkaimpaan kärkeen. Lakkakääpä mainitaan jo Kiinan ensimmäisessä lääkintäoppaassa, yli 2000 vuotta sitten kirjoitetussa Shen Nong Ben Cao Jing -teoksessa ylivoimaisena yleislääkkeenä ja parannuskeinona.

Äärimmäisen kauniin ulkoisen olemuksen omaava reishi on villinä luonnossa suhteellisen harvinainen ilmestys. Tämän vuoksi lakkakääpää on viljelty pitkään pääasiassa luomulaatuista tummaa riisiä tai puupölkkyjä kasvualustana hyödyntäen. Suomessa lakkakääpiä kasvaa rehevissä rantalehdoissa ja tervaleppäkorvissa. Isäntäpuina toimivat tervaleppien lahokannot tai maatuvat rungot, välillä lahot koivut tai kuuset. Maailman mittakaavassa lakkakääpää esiintyy aina Aasiasta, Yhdysvaltoihin ja tropiikkin kautta Keski-Eurooppaan. Pohjoisin yksittäinen löytö tunnetaan Suomessa Peräpohjanmaan Pellosta.

Valtakunnallisella tasolla elinvoimaiseksi luokiteltu lakkakääpä on alueellisesti uhanalainen Pohjanmaan keskiboreaalisella vyöhykkeellä, johon luoteisin osa Keski-Suomea kuuluu. Kirkkaan oranssinpunainen väri, kiiltävä kuori, ruskea itiöpöly ja sylinterimäinen, usein lakin reunaan kiinnittyvä jalka tekevät lakkakäävästä poikkeuksellisen helposti tunnistettavan kääpälajikkeen.

Lakkakäävän vaikuttavina ainesosina tunnetaan ainakin sterolit (ergosteroli, kumariini, mannitoli), polysakkaridit (ganoderanit B ja C, beeta 1,3-D-glukopyraanit, beetaglukaanit), 119 triterpenoidia (ganodermahapot), germanium sekä useita vitamiineja ja aminohappoja.

Käyttö: Lisää 1 tl – 2 rkl päivässä smoothiejuomiin, kuumiin juomiin tai välipala-annostesi joukkoon. Voit hyödyntää lakkakääpäjauhetta myös tinktuuroiden valmistamiseen.

Säilytys: Huoneenlämmössä.

Alkuperämaa: Kiina