Screenshot 2015-02-04 13.24.49

Cocovi Acaijauhe 100g

25,90 €


Tuotekuvaus

Acai (Euterpe oleracea)

Legendan mukaan kauan kauan sitten Amazonilla asui Iaca -niminen tyttö, joka oli intiaaniheimon päällikön, Itakin tytär. Ruokaa ei ollut tuolloin juurikaan saatavilla, joten Itaki määräsi kaikki vastasyntyneet uhrattaviksi Jumalille. Kun Iaca tuli raskaaksi ja sai lapsen, piti Itaki tiukasti kiinni siitä, että hänen käskyjään noudatettiin. Iaca itki ja suri lapsensa kuolemaa useita päiviä ja öitä kunnes eräänä täysikuun valaisemana iltana hän kuuli lähistöltä lapsen itkua. Kävellessään ulos, hän näki tyttärensä itkemässä kauniin palmupuun vieressä, joka oli peittynyt tummanvioleteistä marjoista.

Hän juoksi lapsensa viereen ja syleili tätä tiukasti. Aikaisin seuraavana aamuna Iaca löytyi kuolleena puun juurelta ja hänen tummat silmänsä tuijottivat kohti palmupuun latvaa. Tämän johdosta Itaki määräsi heimon keräämään puun marjoja, jotka tyydyttivät heidän näläntunteensa ja palauttivat heimon elinvoiman. Tuona päivänä Itaki lopetti vastasyntyneiden uhraamisen Jumalille ja päätti nimetä tämän maagisen puun tyttärensä mukaan (acai = iaca kirjoitettuna takaperin). Herkullinen maku, eksoottinen alkuperä ja monipuoliset käyttötavat ovat tehneet acai-marjoista todennäköisesti länsimaissa tunnetuimman yksittäisen “superruoan” tai “supermarjan”.

Acai (lausutaan ’ah-SIHG-ee’) on pääasiallisesti Brasilian pohjoisosissa kasvava palmukasvi. Kasvi on alunperin kotoisin Etelä- ja Keski-Amerikasta, mitä todennäköisimmin juuri Brasiliasta, mutta nykyisin se tunnetaan myös Ranskan Guayanassa, Perussa, Panamassa, Ecuadorissa, Belizessä ja Trinidadissa. Acaipalmujen tuottamia hedelmiä pidetään yhtenä maailman ravinnetiheimmistä marjoista ja Brasiliassa acai-marjoja on käytetty vuosisatoja niiden legendaaristen terveysvaikutusten vuoksi. Kymmenistä Amazonin jokivarsilla kasvavista palmulajikkeista acai on kaikkein yleisin ja se tarjoaa merkittävän ravinteiden lähteen useille alueen asukkaille. Esimerkiksi Caboclo-heimon ruokavalio koostuu suurelta osin acaista ja heidän päivittäisestä energiansaannistaan jopa yli 40 % koostuu acai-marjoista.

Acai-marjat ovat kirsikkaa muistuttavia, halkaisijaltaan 2-3 sentin kokoisia pieniä hedelmiä, jotka sisältävät laajan skaalan eri tehoaineita. Tällä hetkellä selkeästi tutkituimpina yhdisteinä ovat marjoille voimakkaan tummansinisen tai turkoosin värin antavat antosyaanit. Marjojen painosta poikkeuksellisen iso osa koostuu terveellisistä omega-3, 6, ja 9-sarjan rasvahapoista, mikä on marjalle erittäin harvinaista. Lisäksi marjat sisältävät mm. 19 eri aminohappoa, kasvisteroleja (mm. sytosterolia, beeta-sitosteroli sigmasteroli, kampesteroli) rautaa, kalsimia, kaliumia, magnesiumia, kuparia, sinkkiä, booria ja mangaania, A-, C- ja E-vitamiinia, katekiineja, runsaasti kuitua ja useita antioksidantteina toimivia yhdisteitä (mm. ferula-, protokatekiini-, syringa-, vanilliini- ja ellagihappoa).

CocoVin acai-jauhe tulee Brasiliasta. Marjajauheita voidaan valmistaa useilla eri menetelmillä, mutta ravinteiden säilyvyyden ja lopputuotteen laadun kannalta selkeästi paras menetelmä on pakastekuivaus. CocoVin acai-jauheessa voi olla jopa 50 kertainen antioksidanttipitoisuus verrattuna ilmakuivattuihin acai-jauheisiin.

Käyttö: Acai-palmun marjoista valmistettu ruokaisa ja miellyttävän makuinen marjajauhe on helppokäyttöinen lisä kenen tahansa ruokavalioon. Sekoita 1 tl – 2 rkl acai-jauhetta puuroon, jogurttiin, jäätelöön, smoothiejuomiin tai välipala-annoksen joukkoon.

Säilytys: Huoneenlämmössä. Kuivassa ja ilmatiiviissä rasiassa, valolta suojattuna. Voidaan säilyttää myös jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa.

Alkuperämaa: Brasilia

Ravintoarvot (/100g)

Energia: 588 kcal
Proteiinit: 8,8g
Rasvat: 53,8g
joista tyydyttyneitä: 33,0g
joista yksittäistyydyttyneitä: 16,7g
joista monityydyttymättömiä: 1,6g
Hiilihydraatteja: 1,3g
joista sokereita: 0,9g
Ravintokuituja: 31,7g
Natrium: 66mg